header photo

Hevosen parhaaksi toimiminen on oma kantava ajatukseni kaikessa hevosen kanssa tekemisessä. Pyrin ottamaan joka tilanteessa huomioon sen henkiset ja fyysiset tarpeet, lajityypilliset ominaisuudet. En voi vaatia hevoselta esimerkiksi liikkumista tavalla, johon se ei sillä hetkellä pysty tai joka on vastoin hevosen yleistä biomekaniikkaa. Tasapainoa ei voi saavuttaa, jos peruspalikat ovat vinksallaan.

Usein pohdinnat päätyvät omaan suoritukseen, joko fyysisiin rajotteisiin tai väärään mielentilaan. Täydellisyyden tavoittelu on kuitenkin turhaa, riittää kun tekee parhaansa ja korjaa tarvittavat asiat. Yhteistyön ihannetilana on mielestäni harmoninen tasapaino.

Ulkopuolisen tahon näkemys siitä, miten tasapainotila olisi saavutettavissa ja/tai ylläpidettävissä, voi olla avuksi. Keinoja voivat olla muutokset ajattelussa, toimintatavoissa tai näiden yhteensovittamisessa. Yhteistyötä voi helpottaa, jos ratsastajaa ja/tai hevosta autetaan irti tarpeettomista ja epätarkoituksenmukaisista toiminnoista ja liikkumistavoista.Tasapainotilan ylläpito on jatkuva muutostila. Ihmisen on siksi opeteltava itse näkemään ja toimimaan.

Ratsastuksen teoriapohjaisen ja ehkä pohdiskelevankin lähestymistavan tueksi tarjoan konkreettista apua sekä ratsastajalle että hevoselle. Osan menetelmistä nimitykset ovat englanniksi enkä ole keksinyt niille sopivaa suomennosta. Linkkejä- osiossa on joitakin sivustoja ja kirjallisuutta, jotka ovat harjoitusten perusteina.